*

Wat vertelt u de kinderen

Hieronder volgen enkele tips voor het paraplugesprek. Het paraplugesprek is het gesprek waarin u aan de kinderen vertelt dat u gaat scheiden.

 
Het mooiste is als u samen aan de kinderen kunt vertellen dat u gaat scheiden. Belangrijk daarbij is dat u het op een respectvolle wijze naar elkaar en met beheerste emoties kunt doen.
 
Kies een moment uit waarop u en de kinderen niet gestoord worden. Bijvoorbeeld het begin van het weekend zodat u ook kunt zien wat de boodschap teweeg brengt. Praat bij voorkeur met de kinderen voordat de scheiding daadwerkelijk plaatsvindt. Kinderen hebben tijd nodig om zich voor te bereiden en kunnen zo ook meedenken over de komende scheiding.

 

Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn en laat de kinderen weten;

- wat in grote lijnen de reden van de scheiding is;

- dat zij nooit schuldig zijn aan de scheiding en het niet (hadden) kunnen voorkomen door iets anders te zeggen, denken of voelen;

- dat ze niet hoeven te kiezen tussen hun vader en moeder;

- dat u beiden voor de kinderen blijft zorgen;

- dat ze altijd (met anderen) over de echtscheiding mogen praten.

 

Vertel niet elk uw eigen of elk een ander verhaal over de oorzaak van de echtscheiding.
 
Zeg geen negatieve dingen over de ander, maak elkaar niet zwart.
 
Voorkom dat u bij de kinderen gaat uithuilen. Kinderen mogen best weten dat u verdrietig bent, maar bespreek uw emoties met andere volwassenen.
 
Wees alert dat u uw verdriet niet 'afkoopt' door de kinderen meer te verwennen of toe te staan.
 
Probeer (zo mogelijk) regels, gebruiken en rituelen hetzelfde te houden. Kinderen hebben juist nu behoefte aan stabiliteit.
 
In deze moeilijke tijd hebben kinderen liefde en aandacht nodig van beide ouders. 
 
Kinderen moeten goed weten of voelen dat u, ondanks de scheiding samen één lijn blijft  trekken. 

 

Voor meer informatie en interessante links kunt u terecht bij het item Kinderen onder de Downloads. Wilt u extra ondersteuning in de voorbereiding of oefening met het paraplugesprek, neem gerust contact op om de mogelijkheden hieromtrent te bespreken.
 

 
Cookies   |   Algemene voorwaarden   |   2021 Bergmans Mediation